Tuesday 3 September 2013

EGG TART & CHEESE TART






 (Pelbagai pilihan perisa)

RM 45.00 (50 biji)

Tempahan perlu dibuat sekurang-kurangnya 3 hari sebelum tarikh dikehendaki. 









RM 12.00  ( 12 biji )

Tempahan adalah mengikut jumlah kotak. Ini adalah untuk memudahkan penghantaran. Minimum tempahan adalah 5 kotak. Tempahan hendaklah dibuat sekurang-kurangnya 3 hari sebelum tarikh dikehendaki.










Monday 2 September 2013

Cerita aku...bla...bla....bla....!!!!!!

 Assalammulaikum !

Mesti korang pelikkan apasal kuar gambar baby. Aku tengah update gambar2 yang ada tersimpan dalam komputer buruk aku ni....(betul komputer aku memang buruk beli tahun 2003...hah....hidup lagi...kalau orang lain dah buang agaknya).

 Ini gambar anak aku yang terbaru dan yang bongsu (confirm kilang kena tutup dah!!!). Nama dia ARINA JASMIN !!!! Kecik ajer masa lahir....genap 34 minggu dalam perut.....doktor terpaksa bawak kuar. Tengok gambar memang nampak cam beso......(tengok tangan kecik tu ajer....tangan yang beso tu tangan aku)

 Tengok la jari dia beso mane.....masa ni usia dia baru 2 bulan................
Tup-tup dah jadi beso ni.....masa ni 6 bulan usianya. (nak upload gambar terbaru...malas la nak godek kamera sebab bateri dah abis).

Sepatutnya hari ni aku nak siapkan sardine roll untuk di frozen. Tepung dah bancuh.....sardin dah siap masak petang tadi akhirnya aku sumbat dalam peti sejuk sebab nak tengok MASTERCHEF AUSTRALIA S4 sok pagi la aku sambung buat sardine roll.

Minggu depan aku nak buka balik tempat niaga aku. Tak ada le beso mana tempat niaga tu ala tepi jalan aka tepi rumah aku jugak. Dah lama tutup....dah setahun pun. Huh !!! bersemangat dan berdebar2 pun ada.......agak2 ada tak orang ingat kat aku lagi ?

Weh.....! Tido la.....sok pagi2 aku banyak preparations nak buat.......sok breakfast anak aku nak buat roti goreng tabur gula. Sedap....anak aku suka......resepi nanti aku tunjuk... sekarang tak best la sebab tak ada gambarnya. OK Bye2






Sunday 25 August 2013

TART NENAS




Asslammualaikum...!

N3 kali ni nak citer pasal aktiviti sepanjang bulan pose yang lepas. Gambar kat atas tu dah lama amik masa bulan pose lepas baru sekarang upload. 

Sepanjang bulan ramadhan yg lepas aku hanya menerima tempahan untuk tart nenas sahaja, biskut yang lain tak buat sebab tak plan pun nak amik order. Tart Nenas yang aku buat menggunakan jem yang aku buat sendiri. Entah macam mana ade sorang rakan sekerja suami aku mintak tolong letakkan reben sikit kat atas tu sbb nak bagi kat client dia. Aku buat la jadi cam rupa kat atas...kat dalam gambar tu. Rakan sekerja suami aku mintak lagi, nak tambah order......aku mintak maaf la tak leh nak buat dah lagi seminggu nak balik kampung !.

Tart Nenas ni aku jual sepanjang tahun so boleh order anytime tapi kena order awal la sebab senang nak arrange masa dan pekerja.



Tart nenas ni harganya RM 16.00 , ada 20 biji (macam gambar di atas). Kalau nak tambah sedikit decoration kena tambah lagi RM 5.00 (macam gambar kat bawah).


Boleh call/sms 017-6806468 untuk tempahan.

Thursday 15 August 2013

KOLE KACANG


Asslammualaikum !......harap2 masih belum terlambat untuk aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI !!!!!! kepada pengunjung2 blog aku. Bulan pose yg lepas memang busy dengan tempahan tart nenas dan gi shopping baju raya hehehe.....almaklum la tahun lepas tak bleh pakai baju raya sbb kena pakai uniform "mak buyong", tahun ni mak melaram lebih la. Dan raya tahun ni aku sekeluarga balik Trengganu (kampung suami aku la). Kali ni balik lama sikit, dah lama tak cuti panjang ke sana. Suami aku teringin nak makan kuih kasidah, kuih tradisi orang trengganu. Belajar ngan mak mertua, nanti dah pandai aku share resepi nyer.

N3 kali ni nak share resepi KOLE KACANG. Masa aku kat trengganu, suami aku suruh buat kuih ni, bapak mertua ku teringin nak makan. Aku pun buat la, dah biasa buat sebab memang aku jual pun kuih kole kacang ni. Maka, adalah sedara mara dari kelantan yang datang berhari raya kata sedappppppp........mintak resepi ngan akuuuuuu............aku pun bagi laaaaaa.......!!!!.

Ok...jom check bahan2 dan cara membuatnya.......tengok gambo dulu.........


Bahan-bahan dan cara membuatnya:-

 (a) Tahi Minyak
       Guna santan dari sebiji kelapa masak dalam kuali sehingga pecah minyak dan berwarna
       keperangan.
(b) Air Gula
      300 gm Gula Melaka
      100 gm Gula puith kasar
      300 ml  Air
      3 helai daun pandan
      masak kesemua bahan sehingga gula larut. Ketepikan dan sejukkan dulu.
(c) 1700 ml santan (guna sebiji kelapa)
      300 gm tepung kacang hijau
      sedikit garam
      air gula
      pewarna coklat
      bancuh kesemua bahan sehinnga sebati.
(d) Tuangkan bancuhan ke dalam kuali atau periuk yang tebal. Kacau selama 30 minit atau 
      sehingga timbul buih. Angkat dan tuangkan ke dalam dulang saiz 10" x 10". Ratakan dan 
      taburkan tahi minyak. 









Monday 15 July 2013

Aktiviti di bulan puasa......


Assalamualaikum !

Bulan pose ni rasanya mungkin jarang berblog sbb dah sibuk ngan akiviti 'kukis-mengkukis' ! Ala.....takat amik order buat tart nenas jer. Biskut lain tak larat nak buat sbb baby dah mula meniarap. Tempahan pun cuma datang dari kawan2 yang terdekat aje, takde la nak promote giler2. Ape2 pun, SELAMAT BERPUASA !!!!!












Wednesday 3 July 2013

NASI GORENG PATTAYA

N3 kali ini nak tunjuk cara2 buat nasi goreng pattaya. Nak buatnya senang aje boleh jimat belanja. Kalau kat kedai sepinggan harga RM3.50 - 4.50. Kalau makan sorang dua jer ok la baik beli aje.....tapi kalau ramai anak beranak elok buat sendiri jerrrr.

Nasi goreng pattaya ni memang fav anak2 aku, sepinggan tak cukup untuk sorang mesti nak tambah lagi. Nasib baik la aku tau buat. Dulu mak aku pernah buka gerai, jadi aku lepas balik ofis kena tolong kat gerai. Muka aku masa tu masam macam cuka tensen kena masak kat gerai.....almaklum la masa tu kan umur aku baru 21, malu giler customer mak aku ramai lelaki....apalagi asyik jadi bahan usikan jerrr...menyampah !!!....itu citer dulu, gerai mak aku pun dah tak de weh!!!.

Rasanya mesti ramai yang dah terrer buat nasi goreng pattaya nih. Tapi tak pe la aku nak tunjuk jugak kat sini cara2 nak membuatnya.....mana la nak tau kot-kot ada yang tak reti lagi. 

Bahagian 1 , kena buat nasi goreng dulu. Buat la nasi goreng ikut kesukaan masing2, tapi kat bawah ni aku tunjuk jugak la resepi nasi goreng yg aku buat hari tu...ringkas ajer main capai apa yang ade kat dalam peti sejuk.
Bahan-bahan :-
Isi Ayam
Bawang Putih
Kiub Ayam
Cili api (ketuk sikit bagi dia pecah)
Kacang Buncis
Nasi Putih (seeloknya disimpan semalaman dlm peti sejuk)

Tumis dulu bawang putih, masukkan ayam, cili api kacau tunggu sampai ayam elok masak. Pastu masukkan kiub ayam, tekan2 bagi hancur. kacau rata baru la masukkan nasi, gaul rata last sekali masukkan kacang buncis. Ringkas jer nasi goreng ni (kalah nasi goreng orang bujang). Mesti pelik kan apasal tak buh garam. Kiub ayam tu dah masin kira ok la rasa nya tapi kalau korang rasa nak letak garam, letak lah.

Wokey ! nasi goreng dah siap ! part yang paling penting nak mengbungkus nasi goreng ke dalam telur.

Bahagian ke2:-   Cara2 menbungkusnya.....

Mula2 pecah telur....sebiji masukkan sedikt lada sulah, pukul rata. Guna kuali kecil ya. Pastikan kuali cukup panas dan api kecil. Sapukan sikt minyak.......

tuangkan bancuhan telur ke dlm kuali

 dengan pantas pegang telinga kuali, angkat sikit dari api dan gerak kuali memusing supaya telur rata, seperti dalam gambar atas. Lepas ni tak yah cerita pangjang tengok jer gambar yang seterusnya...sbb kalau aku taip lagi nanti pening kepala, tak faham.........





Ta daaaaa......dah siap !!!

SELAMAT MENCUBA !!!!!!!!!




Wednesday 5 June 2013

Apple Crumble Desert


Resepi ni tak de sukatan. So main agak jer.......tapi memang sedap.......

Bahan-bahannya:-
Sos Kastad 
Apple Hijau campur apple merah
serbuk kulit kayu manis
100 gm Almond ground
100 gm Gula kasar
100 gm Tepung gandum

Cara membuatnya:-
Desert ni ade 3 lapis. Lapisan pertama masukkan sos kastard. Lapisan ke2 masukkan apple yg telah dicampur ngan serbuk kulit kayu manis. Lapisan ketiga masukkan campuran almond ground, gula kasar n tepung. Akhir sekali bakar selama 10 - 15 minit / sampai warna keperang-perangan. Dah siap taburkan sikit gula aising kat atasnya.

Apple Crumble Desert ni sedap juga dimakan bersama aiskrim. YUMMY !!!!!!! 




RESEPI ROTI PUTIH [ teknik asas pembuatan roti ]

Assalamualaikum dan salam sejahtera.  ROTI PUTIH (WHITE BREAD) .....siapa yang tidak suka? Roti putih seperti roti Gardenia sememangnya menj...