Tuesday, 29 April 2014

BEKERJA DARI RUMAH


Asslammualaikum & Salam 1 Malaysia...............


(Arina Balqis, anak no.2)

Dah lama tak update blog ni ! Kali ni tak ada nak update resepi atau share any gambar, cuma nak berceloteh (ala meroyan jap ! ) kat sini. 

Semenjak sibuk kembali berniaga (ada buka gerai di Jalan Ikhlas, Bandar Tun Razak)......tidak mengizinkan saya (kali ni kita tak gunakan perkataan 'aku' sebab rasanya dah tak sesuai kot..heheheh...) untuk selalu mengadap komputer. 

Kesibukkan menguruskan perniagaaan, anak-anak dan rumahtangga adalah satu cabaran yang saya tempuh dengan rela hati. Bukan satu tugas yang mudah untuk mengawal supaya semuanya berjalan lancar dan selalunya tidak akan menjadi seperti yang dirancang....sentiasa ada cabaran/dugaan yang timbul. 

Dulu, saya bekerja makan gaji.......saya buat keputusan untuk berhenti kerja terburu-buru akibat dari tekanan di tempat kerja (anak baru satu masa tu berusia 6 bulan). Selepas 3 bulan.....saya jadi buntu, ialah dulu dah biasa pegang duit sendiri, bila berhenti kerja...tak ada duit ! walaupun suami ada menyediakan tapi rasanya tak sama dengan mempunyai duit dari hasil titik peluh sendiri. 

2004.....dipenghujung tahun saya mula menjadi teman setia kepada komputer. Melayari Internet berjam-jam sambil mengasuh anak. Saya mula dengan mencari resepi......blog yang selalu saya masuk masa itu Hanieliza dan Resepi Diana, dari dua blog yang terkenal masa itu saya mula menjelajah ke blog-blog yang lain.....dan saya mula taksub mencari apa saja kerja yang boleh dilakukan dirumah dan seringkali amat mengecewakan kerana tidak seperti yang diharapkan. 

Saya ingat lagi resepi yang selalu saya cuba adalah donut. Ya Allah ! punya la seksanya nak buat donut....asal buat jer tak jadi. Bayangkan la anak umur dah setahun donut saya masih tak lembut dan gebu.....pernah baling ke dinding donut tu jatuh seketul jugak kat lantai ! Buat kek jangan cakap la.....selalu bantat !......puas fikir kat mana silapnya. Nak ambil kelas/kursus, saya tak mampu sebab tak ada duit nak bayar. Setiapkali baca resepi2 yang telah dicuba oleh blogger2 dan melhat gambar yang asyik diulang tayang, membuatkan saya terfikir apa silap saya....mesti ada dan selepas beberapa ketika baru saya sedar saya selalu 'menderhaka' kepada resepi2 yang dicuba. Nak tau kenapa?!!!......resepi tulis telur gred A.....saya guna telur gred C........resepi tulis tepung 3 cawan....saya letak 4 cawan......haaa macam tu la namanya 'mendehaka' kepada resepi. Apa-apa pun ianya memang mengambil masa untuk mendapatkan hasil yang memuaskan......Ini cara saya kerana masa tu saya memang tak mampu nak pergi kursus.


Semuanya bernula dengan diri kita sendiri, yang penting rajin berusaha......insyaallah. Bila tengok gambar donut ni terubat rasa hati yang tengah kecewa ni. Teringat bagaimana jauhnya perjalanan untuk menghasilkan donut yang gebu.

Sekarang saya mempunyai perniagaan sendiri walaupun tidak besar hanya kecil-kecilan dengan membuka gerai di tepi jalan dan menerima tempahan untuk kuih-muih, produk bakeri dan sedikit katering memandai lah untuk saya mencari pengalaman sebelum saya pergi kepada sesuatu yang besar. Setakat ini banyak juga cabaran dan dugaan yang saya tempuh hingga ada masanya menitiskan airmata tapi saya redha....doa saya semoga Allah memberikan kekuatan dan limpahkan rezeki yang lebih baik untuk saya sekeluarga.

Cukup la setakat ini saya 'meroyan'....hahaha saja jer nak release tension !!!  Kalau rajin nanti saya "meroyan" lagi just nak share pengalaman.....sebagai isteri, ibu dan tokeh !!!....hahaha..


Next n3 nak update harga produk eeekkkk !!!!!








TEMPAHAN KUIH MUIH - CREAMPUFF

Tempahan CREAMPUFF dibuka sepanjang tahun. Sesuai untuk.dijamukan di pelbagai majlis keraian. Harga yang amat berpatutan. RM 25 / 50 ...