Saturday, 3 January 2015

RESEPI KULIT SAMOSA

Assalammualaikum !


N3 kali ni nak tunjuk resepi samosa yang menjadi favourite saya. Kebiasaannya saya buat samosa samada untuk tempahan atau makan sendiri menggunakan kulit popia segera. Hasil daripada penggunaan kulit popia segera ini, samosa memang ranggup tapi selepas dua jam samosa menjadi sedikit liat. Saya terfikir adakah cara untuk membuat samosa kekal ranggup selepas beberapa jam, jadi bermula lah pencarian untuk resepi atau tip mengenai kulit samosa. Pencarian ini membawa saya ke Xawaash.com.  Di sini ditunjukkan cara-cara membuat kulit samosa yang ranggup. Terimakasih kepada penyumbang resepi ini, Hasilnya memang memuaskan hati saya....rasanya lebih sedap dan keranggupannya tahan lebih lama. Jom kita tengok resepi dan cara membuatnya.


SAMOSA

bahan-bahannya (untuk kulit samosa)

- 2 cawan tepung
- 1/4 tsp garam
- 2 sudu besar minyak canola / sayuran (saya cuma guna minyak masak biasa)
- 3/4 cawan air 
- 1 sudu besar minyak (untuk disapu atas setiap lapisan kulit samosa)

cara-cara membuatnya,

masukkan tepung, garam, minyak dan air ke dalam mangkuk. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan doh dalam 1/2 jam.

bahagikan doh kepada 6 bahagian, bulatkan. Gelek doh sehingga berdiameter 8 inci (yang ni saya agak2 sahaja tak sukat betul2 pun). lepas tu sapukan sedikit minyak dan tabur sedikit tepung....buat sehingga habis 6 bahagian doh tadi dah lapiskan. setelah dilapiskan tekan dihujung doh yang telah kita lapiskan (jangan tekan kuat sangat memadai sahaja untuk melekatkannya). Lepas tu kita gelek lagi doh yang telah dilapiskan sehingga berdiameter 12 inci (agak2 saja). Panaskan kuali leper dan masak sekejap diatas kuali dengan api sederhana. Bila nampak warna da berubah balikkan doh. Masak dalam 2 minit aje. Angkat dan potong doh tadi kepada 4 bahagian dan boleh lah di tarik sekeping2 seperti kulit popia.

Insyaallah, jika ada kesempatan saya akan upload step by step untuk membuat samosa. Masih banyak yang perlu diperbaiki.



Jom layan tengok video cara membuatnya dari membuat doh hingga cara-cara melipat samosa !

Selamat mencuba !!!

2 cups (280 g)                              Flour
¼ tsp (1.25 mL)                            Salt
2 Tbsp (30 mL)                             Canola or vegetable oil
¾ cup (178 mL)                            Water
1 Tbsp (15 mL)                             Canola oil for layering the dough
- See more at: http://xawaash.com/?p=3412#sthas
2 cups (280 g)                              Flour
¼ tsp (1.25 mL)                            Salt
2 Tbsp (30 mL)                             Canola or vegetable oil
¾ cup (178 mL)                            Water
1 Tbsp (15 mL)                             Canola oil for layering the dough
- See more at: http://xawaash.com/?p=3412#sthash.DhA

1 comment:

Nurul Hidayah said...

Dah tengok vid tu sekali tadi.. Terbaik la..timekasih sharing :))

TEMPHAN KUIH-MUIH, ROTI, PASTRI DAN LUNCH BOX

Nadhomebakery masih menerima tempahan untuk kuih-muih, roti, pastri dan lunch box. Terimakasih kepada yang telah membuat tempahan dengan sa...