Saturday, 28 March 2015

RESEPI APAM POLKA DOT / CARTOON

Asslammualaikum & Salam Sejahtera !




Siapa yang tak suka apam polkadot ? Mesti suka nyer....Kalau tak suka pun tak mengapa buat-buat jer suka sebab entri kali ni nak citer pasal apam polkadot dan nak bagi resepi yang saya selalu guna untuk tempahan apam polkadot.

First time tahu apam polkadot ni tahun 2009....tengok blog sape ntah tak ingat la. First time makan tahun 2010 masa tu saya gi meeting AIM (Amanah Ikhtiar Malaysia) ada sorang sahabat tu bawak apam polkadot bagi semua orang rasa. Terus terang cakap saya memang tak suka apam polkadot mungkin sebab rasanya yang terlalu manis. Tapi bila tengok anak2 saya suka makan, saya terfikir nak cuba buat untuk anak2 saya. 

Saya mula mencari-cari resepi apam polkadot ni. Akhirnya saya terberkenan dengan resepi apam poldadot yang satu ni. Saya tak ingat siapa nama blogger ni tapi kalau dia terbaca, saya nak ucapkan banyak2 terimakasih sebab bagi resepi apam polkatdot yang terbaik ni. Dah banyak order saya dapat dan rata2 customer bagi feedback yang baik.

Jom kita tengok resepinya......mana la nak tahu kot2 ada sape2 yang masih mencari resepi apam polkatdot tu boleh cuba resepi ni. Apa2 pun kena selalu mencuba untuk dapatkan hasil yang baik. Resepi ni saya dah upgrade sikit bagi sesuai dengan tekak saya.....Heheheh !!!

APAM POLKADOT/CARTOON

Bahan-bahannya:-

Telur                          3 biji (saya guna gred B)
Gula Castor             220 gm
Tepung Gandum     275 gm
Susu Cair                 50 ml
Baking Powder       3 sk
Ovalette                   1 sk
Esen vanilla             1/2 sk
Garam                      1 sk
Filling Blueberry
Pewarna

Cara membuatnya :-

1) Pukul telur, gula dan ovalette sehingga kembang dan warna nya jadi putih gebu.
2) Masukkan garam dan esen vanilla, pukul lagi hingga rata kesemuanya.
3) Tepung gandum yang telah dicampur dengan baking powder, masukkan berselang seli dengan susu cair dan pukul lagi hingga semuanya habis. 
4) Boleh la mula menghias ikut kreativiti masing2.

Tips : kena ingat ya kalau buat kuih2 yang berkukus ni api kena kuat dan pastikan kukusan cukup panas, baru dia naik cantik n gebu. Kukus apam ni dalam 10 minit jer tengok size tau. Yang saya selalu buat untuk tempahan size yang kecik2 tuuuu......sekali ngap jer.....heheheh !

Selamat mencuba !!!!





: ) : ) : )










Friday, 20 March 2015

RESEPI ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG style NADHOMEBAKERY



Assalammualaikum & Salam sejahtera !!!!!

Jangan terkejut ya.!!!......selalu update blog dengan tempahan yang diterima tapi kali ni buat entri pasal resepi pulak. Asam pedas yang saya buat ni ringkas aje ebih kurang macam yang lain-lain juga tapi beza nya resepi ni, ikan digoreng terlebih dahulu (ikut cara arwah mak masak). Keluarga saya memang suka asam pedas macam ini. Jom kita layan resepi nyer..........
 
Asam Pedas Ikan Kembong style Nadhomebakery

Bahan-bahan :

Ikan Kembong       3 ekor  (gaul garam kunyit)
Bawang besar        2 biji    }
Bawang putih         6 ulas   }   dikisar
Halia                          3 cm    }              
Cili kering kisar     5 sudu besar
Serai                         1 batang   di titik
Air                             3 cawan
Bendi                      10 biji
Tomato                    2 biji  belah 4
Daun kesum   segenggam
Bunga kantan sebatang
Air asam jawa 
Garam & gula secukup rasa



Cara memasak:

  1. Mula2 goreng ikan kembong yang telah di gaul dengan garam dan kunyit. Goreng tidak perlu garing…..agak-agak 3/4 masak sahaja.
  2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia.
  3. Tumiskan bahan kisar bersama serai yang telah dititik/diketuk  dan cili kering yg telah dikisar. Tumis hingga garing dan pecah minyak.
  4. Masukkan air, biarkan ianya mengelegak baru masukan ikan yang telah digoreng, bendi, Bunga kantan, buah tomato, daun kesum, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.






Wednesday, 18 March 2015

TERIMA KASIH !!!

Assalammualaikum & Salam Sejahtera !

Agak lama saya tidak update blog. Kesibukan menyiapkan tempahan dan mengasuh anak2 membataskan masa saya untuk kemaskini blog saya. Banyak customer bertanyakan di mana kedai saya. Di sini ingin saya maklumkan perniagaan ini beroperasi sepenuhnya dari rumah. Kedai saya hanya di alam maya sahaja....saya berangan ingin memiliki kedai sendiri untuk lebih memudahkan urusan perniagaan dan mengambil pekerja tapi apakan daya....huhuhu.....modal tak cukup lagi, sewa kedai mahal giler......

N3 kali ni bukan nak bersedih2 ya...saya nak ucapkan terimakasih kepada mereka yang telah membuat tempahan (Ini kira aku gabungkan semua sekali, nak update satu2 leceh la). 



Terimakasih kepada......

1.) Kak Mariatul.....order fruit tart.
2.) Zira.....order roti jala
3.) Nora.....order roti paun, serimuka, talam keladi, samosa dan roti bantal kari ayam
4.) Roslina....order creampuff
5.) Ikin....order creampuff dan cheese tart
6.) Intan.....order egg tart
7.) Zura....order creampuff, egg tart dan cheese tart
8.) Umi.....order nasi lemak, talam gula merah, puding roti, apam gula hangus dan roti jala
9.) Sue.....order karipap, sardin roll, seri muka, talam pandan, talam keladi dan roti jala
10.) Mizai.....order grilled chicken chop dan creampuff
11.) Rohaizat....order roti jala, kari ayam, bun sosej dan apam polkadot
12.) Sariah.....order set roti jala 

Antara gambar produk yang sempat diambil hmmm........










: ) : ) : )

TEMPAHAN KUIH MUIH - CREAMPUFF

Tempahan CREAMPUFF dibuka sepanjang tahun. Sesuai untuk.dijamukan di pelbagai majlis keraian. Harga yang amat berpatutan. RM 25 / 50 ...