Friday, 27 September 2013

TEMPAHAN CREAM PUFF




Cream Puff yang lembut dan gebu. Di isi dengan inti kastard yang sedap dan cair di dalam mulut. 
HARGA  = RM50  (100 BIJI)

Tempahan diterima untuk pelbagai majlis mengikut keperluan dan kehendak pelanggan.
Tempahan perlu dibuat 3 hari sebelum tarikh dikehendaki.
Sila Hubungi atau sms Pn Nadia 0176806468.


  



Thursday, 19 September 2013

Pancake vs Roti Goreng Bergula

Salam 1Malaysia !

Wah ! sejak 2 minggu ni aku memang busy giler. Business pagi aku masuk minggu ke2 tapi penat sungguh almaklum la lama sangat cuti panjang. Dah satahun aku tutup gerai aku. Sekarang baru buka balik, lagipun baby aku dah nak masuk 9 bulan, rasanya badan aku pun dah kuat untuk aktif meniaga tapi kali ni tak de la buat sorang2, dah mula upah pekerja........Business pagi aku tak de la beso maner..ala bukak canopy kecik kat tepi rumah ajer....jual nasi lemak, nasi kerabu, nasi dagang dan kuih-muih. Terkial-kial jugak aku nak mula balik la....momentum nak buat kerja lari jugak. Bukan senang nak bangun kul 2 atau 3 pagi, orang lain sedap berlingkar kat tempat tido aku sibuk bersilat kat dapur.

N3 kali ni nak share resepi pancake. Request daripada hubby kata dia...." bosan la asal cuti jer makan roti canai, nak juga tukar selera. U buatkan pancake la.....". Wah ! Pancake.....aka lempeng (cakap orang melayu). Aku memang tak gemor pancake, tak tau la kenapa.....tak kena jer rasanya. Okey.....aku buat jugak. Resepi amik kat SINI tapi aku tulis balik la versi melayu yang aku buat.........ala takat buat pancake ni mesti you all terer punya kannnnnnnn.......


PANCAKE




Bahan2 :-
2 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu teh baking powder
3 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
2 biji telur
1 1/2 atau 1 3/4 cawan susu
2 subu besar butter / marjerin

Cara membuatnya :-
Campurkan tepung gandum, baking powder, gula, garam ke dalam mangkuk. Dalam mangkuk lain pukul telur ngan susu dan masukkan ke dalam mangkuk tepung.  Pastu masukkan butter yang telah dicairkan, pukul lagi hingga licin dan kalau rasa agak pekat tambah susu sedikit lagi. Panaskan kuali, sapu sedikit minyak dan masukkan 1 senduk bancuhan tadi. Biarkan ianya masak sehingga timbul buih dan terbalkkan. Masak sehingga ianya keperangan dan angkat. Sedia untuk dimakan bersama madu, honey atau jem.

ROTI GORENG BERGULA

Dek kerana aku tak gemor pancake......aku buat nih ha....Roti Goreng Bergula. Yng ni memang fav aku. Resepi dia senang jer....Roti, telur dan gula. Beli jer roti gardenia atau brand ape2 pun tak pe. Korang potong empat. Telur, pecangkan 2 atau 3 biji pukul sikit telur tu. Panaskan kuali, tuang minyak macam kita nak goreng pisang tu. Celup roti ke dalam telur dan goreng sehingga perang (api jangan kuat sangat nanti hitam) Masa roti tengah panas taburkan gula, buat cam dalam gambar tu. Akhir sekali.......ngap.....emmm sedapppppp !

Rasa2 la yang mana menang PANCAKE atau ROTI GORENG BERGULA !?













Tuesday, 3 September 2013

EGG TART & CHEESE TART






 (Pelbagai pilihan perisa)

RM 45.00 (50 biji)

Tempahan perlu dibuat sekurang-kurangnya 3 hari sebelum tarikh dikehendaki. 









RM 12.00  ( 12 biji )

Tempahan adalah mengikut jumlah kotak. Ini adalah untuk memudahkan penghantaran. Minimum tempahan adalah 5 kotak. Tempahan hendaklah dibuat sekurang-kurangnya 3 hari sebelum tarikh dikehendaki.










Monday, 2 September 2013

Cerita aku...bla...bla....bla....!!!!!!

 Assalammulaikum !

Mesti korang pelikkan apasal kuar gambar baby. Aku tengah update gambar2 yang ada tersimpan dalam komputer buruk aku ni....(betul komputer aku memang buruk beli tahun 2003...hah....hidup lagi...kalau orang lain dah buang agaknya).

 Ini gambar anak aku yang terbaru dan yang bongsu (confirm kilang kena tutup dah!!!). Nama dia ARINA JASMIN !!!! Kecik ajer masa lahir....genap 34 minggu dalam perut.....doktor terpaksa bawak kuar. Tengok gambar memang nampak cam beso......(tengok tangan kecik tu ajer....tangan yang beso tu tangan aku)

 Tengok la jari dia beso mane.....masa ni usia dia baru 2 bulan................
Tup-tup dah jadi beso ni.....masa ni 6 bulan usianya. (nak upload gambar terbaru...malas la nak godek kamera sebab bateri dah abis).

Sepatutnya hari ni aku nak siapkan sardine roll untuk di frozen. Tepung dah bancuh.....sardin dah siap masak petang tadi akhirnya aku sumbat dalam peti sejuk sebab nak tengok MASTERCHEF AUSTRALIA S4 sok pagi la aku sambung buat sardine roll.

Minggu depan aku nak buka balik tempat niaga aku. Tak ada le beso mana tempat niaga tu ala tepi jalan aka tepi rumah aku jugak. Dah lama tutup....dah setahun pun. Huh !!! bersemangat dan berdebar2 pun ada.......agak2 ada tak orang ingat kat aku lagi ?

Weh.....! Tido la.....sok pagi2 aku banyak preparations nak buat.......sok breakfast anak aku nak buat roti goreng tabur gula. Sedap....anak aku suka......resepi nanti aku tunjuk... sekarang tak best la sebab tak ada gambarnya. OK Bye2






TEMPAHAN KUIH MUIH - CREAMPUFF

Tempahan CREAMPUFF dibuka sepanjang tahun. Sesuai untuk.dijamukan di pelbagai majlis keraian. Harga yang amat berpatutan. RM 25 / 50 ...