Thursday, 19 September 2013

Pancake vs Roti Goreng Bergula

Salam 1Malaysia !

Wah ! sejak 2 minggu ni aku memang busy giler. Business pagi aku masuk minggu ke2 tapi penat sungguh almaklum la lama sangat cuti panjang. Dah satahun aku tutup gerai aku. Sekarang baru buka balik, lagipun baby aku dah nak masuk 9 bulan, rasanya badan aku pun dah kuat untuk aktif meniaga tapi kali ni tak de la buat sorang2, dah mula upah pekerja........Business pagi aku tak de la beso maner..ala bukak canopy kecik kat tepi rumah ajer....jual nasi lemak, nasi kerabu, nasi dagang dan kuih-muih. Terkial-kial jugak aku nak mula balik la....momentum nak buat kerja lari jugak. Bukan senang nak bangun kul 2 atau 3 pagi, orang lain sedap berlingkar kat tempat tido aku sibuk bersilat kat dapur.

N3 kali ni nak share resepi pancake. Request daripada hubby kata dia...." bosan la asal cuti jer makan roti canai, nak juga tukar selera. U buatkan pancake la.....". Wah ! Pancake.....aka lempeng (cakap orang melayu). Aku memang tak gemor pancake, tak tau la kenapa.....tak kena jer rasanya. Okey.....aku buat jugak. Resepi amik kat SINI tapi aku tulis balik la versi melayu yang aku buat.........ala takat buat pancake ni mesti you all terer punya kannnnnnnn.......


PANCAKE




Bahan2 :-
2 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu teh baking powder
3 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
2 biji telur
1 1/2 atau 1 3/4 cawan susu
2 subu besar butter / marjerin

Cara membuatnya :-
Campurkan tepung gandum, baking powder, gula, garam ke dalam mangkuk. Dalam mangkuk lain pukul telur ngan susu dan masukkan ke dalam mangkuk tepung.  Pastu masukkan butter yang telah dicairkan, pukul lagi hingga licin dan kalau rasa agak pekat tambah susu sedikit lagi. Panaskan kuali, sapu sedikit minyak dan masukkan 1 senduk bancuhan tadi. Biarkan ianya masak sehingga timbul buih dan terbalkkan. Masak sehingga ianya keperangan dan angkat. Sedia untuk dimakan bersama madu, honey atau jem.

ROTI GORENG BERGULA

Dek kerana aku tak gemor pancake......aku buat nih ha....Roti Goreng Bergula. Yng ni memang fav aku. Resepi dia senang jer....Roti, telur dan gula. Beli jer roti gardenia atau brand ape2 pun tak pe. Korang potong empat. Telur, pecangkan 2 atau 3 biji pukul sikit telur tu. Panaskan kuali, tuang minyak macam kita nak goreng pisang tu. Celup roti ke dalam telur dan goreng sehingga perang (api jangan kuat sangat nanti hitam) Masa roti tengah panas taburkan gula, buat cam dalam gambar tu. Akhir sekali.......ngap.....emmm sedapppppp !

Rasa2 la yang mana menang PANCAKE atau ROTI GORENG BERGULA !?













2 comments:

Delima Zamrud said...

D5 paling suker roti goreng bergula tu sedap!!! :)

Naddia Mokhtar said...

Yessss !!!!!!!!!

TEMPHAN KUIH-MUIH, ROTI, PASTRI DAN LUNCH BOX

Nadhomebakery masih menerima tempahan untuk kuih-muih, roti, pastri dan lunch box. Terimakasih kepada yang telah membuat tempahan dengan sa...