Tuesday, 27 January 2015

TEMPAHAN CREAMPUFF

ASSALAMMUALAIKUM !

Ini adalah tempahan creampuff paling banyak yang saya terima ....750 biji ! Kalau yang pakar mungkin angka ini biasa sahaja tapi orang seperti saya yang masih baru adalah satu cabaran untuk saya membuatnya. Sebelum ini paling banyak creampuff yang pernah saya buat adalah 400 biji. Kenapa saya terima tempahan ini ?..... sebab ini lah peluang untuk saya menguji kemampuan saya untuk menyediakan jumlah yang lebih besar lebih2 lagi bisnes ini beroperasi sepenuhnya dari rumah dan pengalaman amat penting kepada saya. Sebelum ini saya banyak menerima pertanyaan tentang bisnes saya.....bila saya beritahu bisnes ini beroperasi sepenuhnya dari rumah, ramai yang tidak yakin kemampuan saya. Tak mengapa saya anggap ini sebagai cabaran untuk saya buktikan. Bukan tidak ingin membuka kedai sendiri tapi kerana kos sewa sesebuah kedai yang tinggi dan memerlukan modal yang besar untuk memulakan perniagaan di kedai membuatkan saya meneruskan operasi dari rumah. 

Terimakasih kepada Pn Rose dari Restoran Puteri Penchala kerana sudi membuat tempahan dengan Nadhomebakery. 


  
Ini adalah sebahagian dari 750 biji creampuff yang sempat saya ambil gambar.


 : )  : )  : )



TEMPAHAN UNTUK LUNCH BOX

Assalammualaikum !

N3 kali ni nak umumkan menu untuk lunch box yang telah dikemaskinikan. Selain buat roti, pastri dan kuih-muih, saya ada sediakan set lunch box. Bisnes ini beroperasi dari rumah, buat masa sekarang tak ada kedai tapi jangan risau masakan insyaallah sedap.......!!!. Seperti biasa, order bole buat awal sehari untuk memudahkan saya menyediakan bahan dan jadual kerja. Untuk produk yang lain seperti pelbagai bun, pastri dan kuih, tempahan perlu dibuat awal 3 hari, bukan apa supaya senang nak selaraskan waktu kerja supaya dapat menghasilkan produk yang baik. Sila call/whatapps/sms seperti no yang tertera di dalam menu tu. 





:) :) :)


Wednesday, 14 January 2015

TEMPAHAN LUNCH BOX

Asssalammualaikum & Salam 1 Malaysia !

Tempahan yang diterima dari Az (Perpustakaan Negara Malaysia). Az order chicken chop / lamb chop / mushroom soup.......







Tempahan dari Affendy (MIT Insurance Brokers). Affendy order set Nasi Tomato.....ada nasi tomato, ayam masak merah, acar rampai, kuah kurma dan kuih talam sebagai pencuci mulut.

 

Terimakasih kerana sudi membuat tempahan dengan nadhomebakery. (Lainkali order la lagi).

:) :) :)




.



Saturday, 3 January 2015

RESEPI KULIT SAMOSA

Assalammualaikum !


N3 kali ni nak tunjuk resepi samosa yang menjadi favourite saya. Kebiasaannya saya buat samosa samada untuk tempahan atau makan sendiri menggunakan kulit popia segera. Hasil daripada penggunaan kulit popia segera ini, samosa memang ranggup tapi selepas dua jam samosa menjadi sedikit liat. Saya terfikir adakah cara untuk membuat samosa kekal ranggup selepas beberapa jam, jadi bermula lah pencarian untuk resepi atau tip mengenai kulit samosa. Pencarian ini membawa saya ke Xawaash.com.  Di sini ditunjukkan cara-cara membuat kulit samosa yang ranggup. Terimakasih kepada penyumbang resepi ini, Hasilnya memang memuaskan hati saya....rasanya lebih sedap dan keranggupannya tahan lebih lama. Jom kita tengok resepi dan cara membuatnya.


SAMOSA

bahan-bahannya (untuk kulit samosa)

- 2 cawan tepung
- 1/4 tsp garam
- 2 sudu besar minyak canola / sayuran (saya cuma guna minyak masak biasa)
- 3/4 cawan air 
- 1 sudu besar minyak (untuk disapu atas setiap lapisan kulit samosa)

cara-cara membuatnya,

masukkan tepung, garam, minyak dan air ke dalam mangkuk. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan doh dalam 1/2 jam.

bahagikan doh kepada 6 bahagian, bulatkan. Gelek doh sehingga berdiameter 8 inci (yang ni saya agak2 sahaja tak sukat betul2 pun). lepas tu sapukan sedikit minyak dan tabur sedikit tepung....buat sehingga habis 6 bahagian doh tadi dah lapiskan. setelah dilapiskan tekan dihujung doh yang telah kita lapiskan (jangan tekan kuat sangat memadai sahaja untuk melekatkannya). Lepas tu kita gelek lagi doh yang telah dilapiskan sehingga berdiameter 12 inci (agak2 saja). Panaskan kuali leper dan masak sekejap diatas kuali dengan api sederhana. Bila nampak warna da berubah balikkan doh. Masak dalam 2 minit aje. Angkat dan potong doh tadi kepada 4 bahagian dan boleh lah di tarik sekeping2 seperti kulit popia.

Insyaallah, jika ada kesempatan saya akan upload step by step untuk membuat samosa. Masih banyak yang perlu diperbaiki.



Jom layan tengok video cara membuatnya dari membuat doh hingga cara-cara melipat samosa !

Selamat mencuba !!!

2 cups (280 g)                              Flour
¼ tsp (1.25 mL)                            Salt
2 Tbsp (30 mL)                             Canola or vegetable oil
¾ cup (178 mL)                            Water
1 Tbsp (15 mL)                             Canola oil for layering the dough
- See more at: http://xawaash.com/?p=3412#sthas
2 cups (280 g)                              Flour
¼ tsp (1.25 mL)                            Salt
2 Tbsp (30 mL)                             Canola or vegetable oil
¾ cup (178 mL)                            Water
1 Tbsp (15 mL)                             Canola oil for layering the dough
- See more at: http://xawaash.com/?p=3412#sthash.DhA

TEMPAHAN KOLE KACANG, TALAM KELADI DAN TALAM CENDOL

Assalammualaikum !!!

Ini adalah antara tempahan kuih talam untuk Kak Limah (dari mana terlupa nak tanya.....cuma tahu dia kerja di Sunway Hospital). Kak Limah order 3 kole kacang, 1 talam keladi dan 1 talam cendol.





Terimakasih Kak Limah kerana sudi membuat tempahan dengan Nadhomebakery. :)




.

TEMPHAN KUIH-MUIH, ROTI, PASTRI DAN LUNCH BOX

Nadhomebakery masih menerima tempahan untuk kuih-muih, roti, pastri dan lunch box. Terimakasih kepada yang telah membuat tempahan dengan sa...