Friday, 20 March 2015

RESEPI ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG style NADHOMEBAKERY



Assalammualaikum & Salam sejahtera !!!!!

Jangan terkejut ya.!!!......selalu update blog dengan tempahan yang diterima tapi kali ni buat entri pasal resepi pulak. Asam pedas yang saya buat ni ringkas aje ebih kurang macam yang lain-lain juga tapi beza nya resepi ni, ikan digoreng terlebih dahulu (ikut cara arwah mak masak). Keluarga saya memang suka asam pedas macam ini. Jom kita layan resepi nyer..........
 
Asam Pedas Ikan Kembong style Nadhomebakery

Bahan-bahan :

Ikan Kembong       3 ekor  (gaul garam kunyit)
Bawang besar        2 biji    }
Bawang putih         6 ulas   }   dikisar
Halia                          3 cm    }              
Cili kering kisar     5 sudu besar
Serai                         1 batang   di titik
Air                             3 cawan
Bendi                      10 biji
Tomato                    2 biji  belah 4
Daun kesum   segenggam
Bunga kantan sebatang
Air asam jawa 
Garam & gula secukup rasa



Cara memasak:

  1. Mula2 goreng ikan kembong yang telah di gaul dengan garam dan kunyit. Goreng tidak perlu garing…..agak-agak 3/4 masak sahaja.
  2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia.
  3. Tumiskan bahan kisar bersama serai yang telah dititik/diketuk  dan cili kering yg telah dikisar. Tumis hingga garing dan pecah minyak.
  4. Masukkan air, biarkan ianya mengelegak baru masukan ikan yang telah digoreng, bendi, Bunga kantan, buah tomato, daun kesum, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.






No comments:

TEMPHAN KUIH-MUIH, ROTI, PASTRI DAN LUNCH BOX

Nadhomebakery masih menerima tempahan untuk kuih-muih, roti, pastri dan lunch box. Terimakasih kepada yang telah membuat tempahan dengan sa...