Wednesday 3 July 2013

NASI GORENG PATTAYA

N3 kali ini nak tunjuk cara2 buat nasi goreng pattaya. Nak buatnya senang aje boleh jimat belanja. Kalau kat kedai sepinggan harga RM3.50 - 4.50. Kalau makan sorang dua jer ok la baik beli aje.....tapi kalau ramai anak beranak elok buat sendiri jerrrr.

Nasi goreng pattaya ni memang fav anak2 aku, sepinggan tak cukup untuk sorang mesti nak tambah lagi. Nasib baik la aku tau buat. Dulu mak aku pernah buka gerai, jadi aku lepas balik ofis kena tolong kat gerai. Muka aku masa tu masam macam cuka tensen kena masak kat gerai.....almaklum la masa tu kan umur aku baru 21, malu giler customer mak aku ramai lelaki....apalagi asyik jadi bahan usikan jerrr...menyampah !!!....itu citer dulu, gerai mak aku pun dah tak de weh!!!.

Rasanya mesti ramai yang dah terrer buat nasi goreng pattaya nih. Tapi tak pe la aku nak tunjuk jugak kat sini cara2 nak membuatnya.....mana la nak tau kot-kot ada yang tak reti lagi. 

Bahagian 1 , kena buat nasi goreng dulu. Buat la nasi goreng ikut kesukaan masing2, tapi kat bawah ni aku tunjuk jugak la resepi nasi goreng yg aku buat hari tu...ringkas ajer main capai apa yang ade kat dalam peti sejuk.
Bahan-bahan :-
Isi Ayam
Bawang Putih
Kiub Ayam
Cili api (ketuk sikit bagi dia pecah)
Kacang Buncis
Nasi Putih (seeloknya disimpan semalaman dlm peti sejuk)

Tumis dulu bawang putih, masukkan ayam, cili api kacau tunggu sampai ayam elok masak. Pastu masukkan kiub ayam, tekan2 bagi hancur. kacau rata baru la masukkan nasi, gaul rata last sekali masukkan kacang buncis. Ringkas jer nasi goreng ni (kalah nasi goreng orang bujang). Mesti pelik kan apasal tak buh garam. Kiub ayam tu dah masin kira ok la rasa nya tapi kalau korang rasa nak letak garam, letak lah.

Wokey ! nasi goreng dah siap ! part yang paling penting nak mengbungkus nasi goreng ke dalam telur.

Bahagian ke2:-   Cara2 menbungkusnya.....

Mula2 pecah telur....sebiji masukkan sedikt lada sulah, pukul rata. Guna kuali kecil ya. Pastikan kuali cukup panas dan api kecil. Sapukan sikt minyak.......

tuangkan bancuhan telur ke dlm kuali

 dengan pantas pegang telinga kuali, angkat sikit dari api dan gerak kuali memusing supaya telur rata, seperti dalam gambar atas. Lepas ni tak yah cerita pangjang tengok jer gambar yang seterusnya...sbb kalau aku taip lagi nanti pening kepala, tak faham.........





Ta daaaaa......dah siap !!!

SELAMAT MENCUBA !!!!!!!!!




Wednesday 5 June 2013

Apple Crumble Desert


Resepi ni tak de sukatan. So main agak jer.......tapi memang sedap.......

Bahan-bahannya:-
Sos Kastad 
Apple Hijau campur apple merah
serbuk kulit kayu manis
100 gm Almond ground
100 gm Gula kasar
100 gm Tepung gandum

Cara membuatnya:-
Desert ni ade 3 lapis. Lapisan pertama masukkan sos kastard. Lapisan ke2 masukkan apple yg telah dicampur ngan serbuk kulit kayu manis. Lapisan ketiga masukkan campuran almond ground, gula kasar n tepung. Akhir sekali bakar selama 10 - 15 minit / sampai warna keperang-perangan. Dah siap taburkan sikit gula aising kat atasnya.

Apple Crumble Desert ni sedap juga dimakan bersama aiskrim. YUMMY !!!!!!! 




Sunday 26 May 2013

Apam Polkadot

N3 kali ni nak cite pasal apam polka yg nyaris x jadi pada hari jumaat lepas. Dah 2 thn wat apam polka x pernah x menjadi akhirnya dugaan dtg selepas hampir setahun rehat x wat kuih....huhuhu.....apasal la apam polka dot aku jad cam niiii.......kejadiannya sungguh menyedihkan............


 Dah 2 kali naik kukus masih jd camni. Tak leh nak pikir kat mana silapnya. Tension betul la time org tempah lak dia buat perangai. Akhirnya aku nekad buat bancuhan baru. Biar rugi sikit tak pe asalkan puashati.


Akhirnya, apam polka dot aku kembali. Walaupun x sesempurna yg aku harapkan tapi demi mengejar masa aku terpaksa berpuashati dengan hasilnya. Insyaalah aku akan perbaiki skil aku, kadang2 perkara yg kita dah biasa buat/ingat kalau ditinggal dlm satu jangkamasa yg agak lama kita bole terlupa. Waaaaa........!!!!!!! (baby aku x meragam aku lak yg meragam!!!!)


Kepada Cik Linda yg order tu mintak maaf banyak2 la kalau apam polka kita sehebat mana ye!!! Dan tima kasih banyak yek sbb order ngan kita. (Lepas ni jgn segan nak mengorder lagi) :) :) :)


.

Thursday 23 May 2013

Cheese Tart dan Tart Nenas







Tempahan daripada staff MIT Insurance Broker. Nama tak ingat la.....ape pun tima kasih banyak2 sebab rajin order.



Tuesday 14 May 2013

JUALAN PROMOSI DI PASAR TANI TASIK SRI PERMAISURI, BANDAR TUN RAZAK

ASSALAMMUALAIKUM !

NADHOMEBAKERY...... AKAN MENGADAKAN JUALAN PROMOSI SEPERTI BERIKUT :-

TARIKH   :  18/05/2013 DAN 25/05/2013.
TEMPAT  :  PASAR TANI FAMA, TASIK SRI PERMAISURI,     
                  BANDAR TUN RAZAK. CHERAS, KL
MASA      :  7 PAGI  -  12 TENGAHARI.
PRODUK : FRUIT TART
                  CHEESE TART
                  COCONUT TART
                  EGG TART
                  TART NENAS  DLL........  

ANDA SEMUA DIJEMPUT HADIR.

Tuesday 16 April 2013

Thursday 28 February 2013

Tepung Talam Gandum

(sumber : daridapurmaisya.blogspot.com)

Lapisan Bawah:
2 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula pasir
3 cawan santan cair( dari 1/2 biji kelapa )
1 cawan air daun pandan
1 sudu kecil pewarna hijau

1. Masukkan tepung gandum dan gula ke dalam bekas.
2. Tuangkan air daun pandan. Kacau rata.
3. Tuangkan santan cair. Kacau hingga sebati.
4. Tambahkan pewarna.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus dengan api sederhana selama 45 minit.

* Jika selepas masak, ada air bertakung atas kuih ni, buangkan air tu dulu sebelum dituang lapisan bahagian atas pula.


Lapisan atas:
2 1/2 cawan santan pekat ( dari 1 biji kelapa )
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam

1. Masukkan tepung gandum dan garam ke dalam bekas.
2 Tuangkan santan pekat sedikit demi sedikit sehingga sebati.
3. Tuangkan atas lapisan bawah yang telah masak dan kukus lagi selama 15 minit.
4. Sejukkan sebelum dipotong.
(Komen Saya : - Resepi tepung talam ni copy/paste dari blogger 'daridapurmaisya' sukatan yang diberikan cukup untuk tray saiz 10" x  10". Rasa manisnya cukup tidak terlalu manis dan kejadian kuih pun cantik, jika ada air bertakung jangan risau boleh guna kertas kitchen towel untuk membuang lebihan air.)

RESEPI ROTI PUTIH [ teknik asas pembuatan roti ]

Assalamualaikum dan salam sejahtera.  ROTI PUTIH (WHITE BREAD) .....siapa yang tidak suka? Roti putih seperti roti Gardenia sememangnya menj...