Thursday, 15 August 2013

KOLE KACANG


Asslammualaikum !......harap2 masih belum terlambat untuk aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI !!!!!! kepada pengunjung2 blog aku. Bulan pose yg lepas memang busy dengan tempahan tart nenas dan gi shopping baju raya hehehe.....almaklum la tahun lepas tak bleh pakai baju raya sbb kena pakai uniform "mak buyong", tahun ni mak melaram lebih la. Dan raya tahun ni aku sekeluarga balik Trengganu (kampung suami aku la). Kali ni balik lama sikit, dah lama tak cuti panjang ke sana. Suami aku teringin nak makan kuih kasidah, kuih tradisi orang trengganu. Belajar ngan mak mertua, nanti dah pandai aku share resepi nyer.

N3 kali ni nak share resepi KOLE KACANG. Masa aku kat trengganu, suami aku suruh buat kuih ni, bapak mertua ku teringin nak makan. Aku pun buat la, dah biasa buat sebab memang aku jual pun kuih kole kacang ni. Maka, adalah sedara mara dari kelantan yang datang berhari raya kata sedappppppp........mintak resepi ngan akuuuuuu............aku pun bagi laaaaaa.......!!!!.

Ok...jom check bahan2 dan cara membuatnya.......tengok gambo dulu.........


Bahan-bahan dan cara membuatnya:-

 (a) Tahi Minyak
       Guna santan dari sebiji kelapa masak dalam kuali sehingga pecah minyak dan berwarna
       keperangan.
(b) Air Gula
      300 gm Gula Melaka
      100 gm Gula puith kasar
      300 ml  Air
      3 helai daun pandan
      masak kesemua bahan sehingga gula larut. Ketepikan dan sejukkan dulu.
(c) 1700 ml santan (guna sebiji kelapa)
      300 gm tepung kacang hijau
      sedikit garam
      air gula
      pewarna coklat
      bancuh kesemua bahan sehinnga sebati.
(d) Tuangkan bancuhan ke dalam kuali atau periuk yang tebal. Kacau selama 30 minit atau 
      sehingga timbul buih. Angkat dan tuangkan ke dalam dulang saiz 10" x 10". Ratakan dan 
      taburkan tahi minyak. 









1 comment:

Delima Zamrud said...

Ermm D5 suker sgt kuih nie sedap kan... Selamat hari raya aidilfitri buat Naddia sekeluarga :D...

TEMPAHAN KUIH MUIH - CREAMPUFF

Tempahan CREAMPUFF dibuka sepanjang tahun. Sesuai untuk.dijamukan di pelbagai majlis keraian. Harga yang amat berpatutan. RM 25 / 50 ...