N3 kali ni nak share resepi KOLE KACANG. Masa aku kat trengganu, suami aku suruh buat kuih ni, bapak mertua ku teringin nak makan. Aku pun buat la, dah biasa buat sebab memang aku jual pun kuih kole kacang ni. Maka, adalah sedara mara dari kelantan yang datang berhari raya kata sedappppppp........mintak resepi ngan akuuuuuu............aku pun bagi laaaaaa.......!!!!.
Ok...jom check bahan2 dan cara membuatnya.......tengok gambo dulu.........
Bahan-bahan dan cara membuatnya:-
(a) Tahi Minyak
Guna santan dari sebiji kelapa masak dalam kuali sehingga pecah minyak dan berwarna
keperangan.
(b) Air Gula
300 gm Gula Melaka
100 gm Gula puith kasar
300 ml Air
3 helai daun pandan
masak kesemua bahan sehingga gula larut. Ketepikan dan sejukkan dulu.
(c) 1700 ml santan (guna sebiji kelapa)
300 gm tepung kacang hijau
sedikit garam
air gula
pewarna coklat
bancuh kesemua bahan sehinnga sebati.
(d) Tuangkan bancuhan ke dalam kuali atau periuk yang tebal. Kacau selama 30 minit atau
sehingga timbul buih. Angkat dan tuangkan ke dalam dulang saiz 10" x 10". Ratakan dan
taburkan tahi minyak.
1 comment:
Ermm D5 suker sgt kuih nie sedap kan... Selamat hari raya aidilfitri buat Naddia sekeluarga :D...
Post a Comment